Welcome to AMIE Study - AMIE India Students Forum

AMIE Study - AMIE India Students Forum

collapse collapse

* Shoutbox

Refresh History
  • Sitigaurav: Section A note required
    January 13, 2019, 03:12:13 PM
  • Ulo3091: Please send doc file of project report someone
    December 29, 2018, 05:36:05 PM
  • Sujith Raj (AMIE - Civil): Any Idea, When will we get AMIE certificate & AM number
    December 20, 2018, 04:30:22 PM
  • Sujith Raj (AMIE - Civil): Congratulation to All those who cleared AMIE in recent result
    December 20, 2018, 04:29:40 PM
  • sulemangani: Can I reresisyered for section B exam as I have passed section A in winter 2008 but not appeared in some exams upto winter 2014
    December 12, 2018, 06:59:49 PM
  • I P Sarath Menon: Rcc , steel, advance structural analysis, design and analysis, soil, water hand written notes which was used to successfully complete AMIE [email protected]/9387774349
    November 28, 2018, 09:37:56 AM
  • I P Sarath Menon: Civil Engineering notes with optional structural with me
    November 28, 2018, 09:33:52 AM
  • ST694011-6: Hi everyone how to get RCC notes
    November 28, 2018, 09:17:25 AM
  • rekha1996: dbms
    November 27, 2018, 05:58:47 PM
  • rekha1996: Dbms
    November 27, 2018, 04:52:21 PM
  • Anwar VYM: Is AMIE degree acceptable in UAE?
    October 23, 2018, 10:16:46 PM
  • devjangde: Dear Sir/Madam please me out for my membership Number and  reference number.  I lost both of this . Is there any way to find out?
    October 08, 2018, 09:32:50 AM
  • devjangde: Dear Sir/Madam,
    October 08, 2018, 09:30:46 AM
  • Srijib: Can someone have any notes for the subject society and environment
    October 07, 2018, 07:37:52 PM
  • muleredd: can someone have previous year question papers for Sec B Mining Engineering ?
    October 07, 2018, 01:52:05 PM
  • Pahadi57: Will I send the printed copy of the winter application form after online form filling successfully.... Pls advice
    October 05, 2018, 05:54:03 PM
  • SANUKARMAKAR1: Section A society and environment and computing and informatics not required .
    October 04, 2018, 03:19:43 PM
  • pravendrapmmb: Where to get books for section B Electrical Engineering
    October 02, 2018, 10:23:23 PM
  • rodricksarthur: Sum 2018 results, Mining Engineering Sec B, MN435 result is not declared. Any one of you, know why?
    September 28, 2018, 08:59:53 AM
  • divakara.sd: Dear sir/Madam I am Divakar, Study under IEI in M and M branch. Recently I am registered for section B I quired the study notes and Questions papares for fallowing subject.  IC402- ENGINEERING MANAGEMENT MM403- METALLURGICAL THERMODYANAMIC AND KENETICS MM404-EXTRACTIVE METALLURGY MM405-MECHANICAL BEHAVIOUR OF MATERIALS MM406-PHYSICAL METALLURGY MM407-METALLURGICAL DESIGN MM432-WELDING AND ALLIED PROCESS MM433-ADVANCED PHYSICAL METALLURGY MM434-FOUNDRY ENGINEERING   Thanks and regards Mr.Divakar State-Karnataka District-Bellary Place-Emmiganure Pin code-538113 Phone number-9743956204
    September 24, 2018, 11:48:09 PM

* Search


* User Info

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

* Board Stats

  • stats Total Members: 48787
  • stats Total Posts: 27371
  • stats Total Topics: 6635
  • stats Total Categories: 6
  • stats Total Boards: 31
  • stats Most Online: 626

Author Topic: Material Science and Engineering MCQ8  (Read 644 times)

Description:
September 01, 2010, 08:54:38 AM
  • Super Member
  • Registered User
  • *
  • Posts: 55
    • View Profile
Advertisement
Multiple Choice Questions:
1. Failure due to excessive deformation is controlled by ______________.
(a) Material properties (b) Design & Dimensions (c) Both (d) None
2. Failure due to excessive deformation is controlled by ______________.
(a) Yield strength (b) Tensile strength (c) Young’s modulus (d) All
3. Time dependent yield is known as
(a) Fracture (b) Fatigue (c) Buckling (d) Creep
4. Cleavage fracture appears
(a) Bright (b) Dull (c) Difficult to identify (d) None
5. Usually materials with following crystal structure fail in ductile mode
(a) FCC (b) BCC (c) HCP (d) None
6. Brittle fracture is more dangerous than ductile fracture because _______________.
(a) No warning sign
(b) Crack propagates at very high speeds
(c) No need for extra stress during crack propagation
(d) All
7. Fracture voids usually form at
(a) Inclusions (b) Second phase particles (c) Grain boundary triple points (d) All
8. Fracture stress (σf) is proportional to
(a) crack length (b) 1/crack length (c) (crack length)1/2 (d) (crack length)-1/2
9. Fracture toughness is measured in terms of
(a) Strain energy release rate (b) Stress concentration factor (c) Both (d) None
10. In fracture mode-II, fracture surfaces
(a) shear parallel to edge of crack
(b) shear perpendicular to edge of crack
(c) displace normal to each other
(d) None
11. Fracture toughness, KIC, decreases with
(a) increasing temperature
(b) increasing strain rate
(c) increase in yield strength
(d) increase in grain size
12. DBTT for ceramics is in the range of _________ X Tm.
(a) 0.1-0.2 (b) 0.2-0.3 (c) 0.3-0.5 (d) 0.5-0.7
13. Following impurity decreases DBTT for steels
(a) Mn (b) P (c) Si (d) Mo
14. Fatigue strength for non-ferrous materials in defined at _______ stress cycles.
(a) 103 (b) 105 (c) 107 (d) 109
15. The following equation defines S-N curve
(a) Paris equation (b) Basquin equation (c) Andrede equation (d) Garofalo equation
16. Creep rate in ternary stage __________.
(a) Decreases (b) Constant (c) Increases (d) None
17. Ternary stage creep is associated with ____________.
(a) Strain hardening (b) Recovery (c) Necking (d) None
18. Total strain range in a creep test
(a) <1% (b) around 10% (c) around 50% (d) > >50%
19. Creep mechanism that is operational at stresses 10-2 >σ/G >10-4 _____________.
(a) Dislocation creep (b) Dislocation glide (c) Diffusion creep (d) GB sliding
20. Most often machine components fail by
(a) Buckling (b) Creep (c) Fatigue (d) All
21. If the surface crack causing fracture in a brittle material is made twice as deep, the fracture strength will
(a) decrease by a factor of √2
(b) decrease by a factor of 2
(c) decrease by a factor of 22
(d) No change
Answers:
1. c
2. c
3. d
4. a
5. a
6. d
7. d
8. d
9. c
10. b
11. b
12. a
13. a
14. c
15. b
16. c
17. c
18. a
19. a
20. c
21. a
« Last Edit: January 01, 1970, 04:00:00 AM by Guest »


It\'s never too late to start...
 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
0 Replies
417 Views
Last post June 08, 2010, 01:47:54 PM
by mvr.rana
0 Replies
443 Views
Last post June 08, 2010, 01:50:27 PM
by mvr.rana
0 Replies
510 Views
Last post June 08, 2010, 02:11:04 PM
by mvr.rana
0 Replies
413 Views
Last post September 01, 2010, 08:51:50 AM
by shashi118
1 Replies
558 Views
Last post September 21, 2010, 06:38:17 PM
by kavitha suresh
0 Replies
2241 Views
Last post June 03, 2015, 05:35:25 AM
by sagar sikhwal
0 Replies
1121 Views
Last post April 19, 2016, 01:08:47 PM
by Rohitjangral

* Search

* Subscribe to Forum

Enter your email address:

Advertisement

* Recent Posts

Solid Wood Dining Table Set Uk by alijhay
[January 15, 2019, 05:45:49 PM]


Re: Important!!! AMIE Exam fee revised from Rs 2000 to Rs 3000 by JessicaThisk
[January 09, 2019, 06:30:22 PM]


Re: Important!!! AMIE Exam fee revised from Rs 2000 to Rs 3000 by sulemangani
[December 12, 2018, 07:01:18 PM]


DiesqueLW by uncopy
[November 06, 2018, 08:47:00 PM]


Re: Supermembership queries by praveen
[November 04, 2018, 09:39:26 AM]